Foto: SVT

Ugnarna ständigt varma hos ostkakatillverkare

Uppdaterad
Publicerad

I flera veckor har ugnarna gått för högtryck hemma hos två ostkake-mästare i Hovslätt utanför Jönköping. För det är just vid jultid som många vill ha ostkaka på matbordet.

– Det är väl tradition och många lever vidare med det, menar Jonna Rommedahl från Hovslätt utanför Jönköping.

Jonna Rommedahl och hennes farfar har bråda tider. Båda har vunnit varsitt svenskt mästerskap i ostkakebakning och många vill ha just deras ostkaka till julmaten.

– Jag har väl fem omgångar som jag har bakat och jag vet inte hur mycket farfar har bakat, men det är nog mer, säger ostkakemästaren Jonna Rommedahl.

Ja, receptet för att göra en äkta småländsk ostkaka är något som går i arv från generation till generation i familjen Rommedahl. 

Mjölk, grädde, socker, ägg, mjöl och ostlöpe, kryddat med mandel och bittermandel ska det vara – men det gäller det bara att blanda och bereda allt på rätt sätt.

Men för att bevara traditionen krävs tillgång till rätt råvaror. Till exempel är det viktigt att få tag på opastöriserad mjölk direkt från bonden, menar Jonna Rommedahl. Och kan hon få tag på det så tänker Jonna fortsätta att baka ostkakor.

– Den mjölkbonde vi köper mjölken av nu ska lägga ned efter jul så det är precis att vi klarar av julbaket.

Men är det inte bara att åka till butiken och handla?

– Nej, skrattar Jonna bestämt.

– Det är opastöriserad mjölk som kommer direkt från kossorna som är den bästa, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.