Regionens vårdenhetschef på kvinnohälsovården i Jönköping är glad över satsningen med gratis vaccin för kvinnor födda 1994-1998 Foto: Emma Johansson/SVT/Arkivbild

Unga kvinnor erbjuds gratis HPV-vaccination från regionen

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor i Jönköping län som är födda 1994-1998 erbjuds nu gratis HPV-vaccination och även självprov för viruset, som kan leda till cancer. Från och med idag kan tid för vaccinet bokas.

Kvinnorna kommer erbjudas vaccination under perioden november 2022 till januari 2023 och bokningen öppnar idag, fredag 4 november, på 1177.se.

Humant papillomvirus

Cellförändringar som kan leda till cancer i livmoderhalsen orsakas oftast av humant papillomvirus, HPV. Totalt är det nu 10.500 kvinor som erbjuds gratis vaccinering. Det är en del i en nationell kampanj för att utrota livmoderhalscancer.

– Den här satsningen är mycket viktig för att nå en åldersgrupp som har lägre grad av vaccination mot HPV-virus, säger Anneli Karlén, vårdenhetschef på kvinnohälsovården i Jönköping.

Den som väljer att vaccinera sig får också ett självprov för HPV som görs i samband med vaccinationen. Efter tre år erbjuds ytterligare en dos.

En bild på en vaccinspruta och en till bild med en leende kvinna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Malin Berglund berätta i klippet varför kvinnor födda mellan 1994-1999 ska ta HPV-vaccinet. Foto: Heiko Junge/TT/privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.