En ny forskningsstudie gjord i Storbritannien och publicerad i vetenskapstidskriften The Lancet visar en tydlig minskning i antalet fall av livmoderhalscancer hos flickor som vaccinerats mot humant papillomvirus, HPV.
Hos flickor som vaccinerades när de var mellan 12 och 13 år var antalet fall av livmoderhalscancer 87 procent lägre än hos ovaccinerade.
Antalet cancerfall var 62 procent lägre hos flickor som vaccinerats när de var mellan 14 och 16 år och 34 procent lägre hos den grupp som vaccinerats när de var mellan 16 och 18 år jämfört med ovaccinerade.
Studien har gjorts på flickor som vaccinerades med HPV-vaccinet Cervarix mellan 2008 och 2012 i Storbritannien.
Liknande effekt i Sverige
I Sverige ingår vaccin mot HPV-virus i det allmänna vaccinationsprogrammet och erbjuds till alla barn i årskurs 5. Enligt Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet, skyddar vaccinet mot HPV-infektion och eftersom en sådan är i princip nödvändig för att utveckla cancer så skyddar vaccinet även mot detta.
– Det finns ett mycket stort antal HPV-virus som man kan få en infektion av, men det är bara ett litet antal som kan ge upphov till cancer och det är dem som vi försöker förebygga nu, säger han.
Sedan vaccinationerna startade har man kunnat se samma effekter som studien i the Lancet visar även bland vaccinerade flickor i Sverige.
– Man har sett en minskning i Sverige bland dem som har tagit vaccinet, vi väntar just nu på att se en effekt av att det minskar i hela befolkningen, säger Joakim Dillner.
Vaccin till nytta för alla
HPV-vaccinet har störst effekt om det tas i ung ålder, men enligt Joakim Dillner går det bra att vaccinera kvinnor upp till 27 års ålder om man i samband med detta testar sig för att se om man bär på viruset.
– Om man är negativ har man alltså en väldigt låg risk att utveckla livmoderhalscancer. Är man positiv så finns det möjlighet att bli uppföljd via det ordinarie cellprovskontrollerna, säger han.
För kvinnor mellan 30-70 år förebyggs livmoderhalscancer genom regelbundna gynekologiska cellprovskontroller.
– Vi tror att om man ser en minskad cirkulation av HPV i befolkningen så behöver man inte ta provet lika ofta för man har mycket mindre risk att få smittan, säger Joakim Dillner.
Humant papilomvirus (hpv)
Humant papilomvirus (hpv) är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige. Det finns över tvåhundra olika typer av viruset, som sprids via hud- och slemhinnekontakt.
De flesta som smittas får en infektion som inte märks alls, men hos vissa blir den kvarstående och kan då leda till ökad risk för livmoderhalscancer och vissa typer av cancer i svalg, penis och anus.
I Sverige behandlas varje år mer än 8 000 kvinnor mot cellförändringar. 550 kvinnor får livmoderhalscancer och 150 kvinnor om året dör av sjukdomen.
Alla barn erbjuds ett hpv-vaccin som skyddar mot sju typer av hpv som orsakar cancer och mot två typer som orsaker vårtor i underlivet.
Vaccination började 2019 att erbjudas till flickor i årskurs 5–6. Från hösten 2020 erbjuds vaccination både flickor och pojkar i årskurs 5.
Källa: Folkhälsomyndigheten, 1177 Vårdguiden.