HPV-vaccinering skyddar mot livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har upptäckt att HPV-vaccin ger minskad risk för livmoderhalscancer. Vaccinet är mest verksamt i ung ålder. Studien som följt 1,7 miljoner kvinnor visar att kvinnor som vaccinerats innan de fyllt 17 år hade mycket mindre risk för livmoderhalscancer.

Nu har forskare från Karolinska Institutet hittat ett starkt samband mellan HPV-vaccin och skydd mot livmoderhalscancer. Kvinnor som vaccinerats innan de fyllt 17 år hade 88 procent mindre risk för sjukdomen enligt den nya studien som publiceras i New England Journal of Medicine.

HPV står för humant papillomvirus. Det är ett sexuellt överförbart virus som drabbar ungefär 550 000 kvinnor per år i Sverige. Omkring 800 kvinnor och 300 män får någon form av cancer till följd av HPV-viruset varje år. 

– De flesta kvinnor kommer att smittas av HPV-virus någon gång i sitt liv. Även män, förstås, säger Pär Sparén, professor på Institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet. 

Minskad risk för livmoderhalscancer 

Pär Sparén ledde studien som undersökt vaccinets effekt på ungefär 1,7 miljoner kvinnor under elva års tid. Den påbörjades 2006 när vaccinet blev tillgängligt i Sverige.  

– 500 000 av kvinnorna vaccinerade sig mot livmoderhalscancer och resten hade inte vaccinerat sig. 19 kvinnor bland de vaccinerade fick livmoderhalscancer och 538 bland de icke-vaccinerade fick livmoderhalscancer, säger han. 

Vaccinet gav bäst skydd när kvinnorna vaccinerats innan 17 års ålder. 

– Även de som var mellan 17 och 30 år hade en halverad risk jämfört med ovaccinerade. Det är också bra men inte lika bra. Det beror på att man inte har hunnit bli smittad av HPV-viruset om man vaccinerar sig tidigt, säger Pär Sparén. 

Fakta livmoderhalscancer

Livmoderhalscancer är den fjärde mest vanliga cancerformen bland kvinnor i världen. Varje år drabbas 570 000 kvinnor globalt och 311 000 dör i sjukdomen. 99 procent av alla livmoderhalscancerfall är kopplade till en tidigare infektion av HPV-virus. De flesta HPV-virus ger inga symptom. 

Källa: WHO 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.