Initiativet kommer från personal i Jönköpings region som arbetar men ungdomar. De har sett att det finns ett behov av mer information.
– Ungdomar själva vet inte mycket. Särskilt inte killar som inte vet mycket om vare sig om kondomer eller andra preventivmedel. Vi har också sett att kondomanvändandet har gått ner, säger Charlotte Jerkelund, folkhälsoutvecklare vid Region Jönköping och en av dem som arbetar med projektet.
Enligt Folkhälsomyndigheten är det färre som använder kondom i dag jämfört med för tio år sedan.
Dubbelt skydd
Skolsköterskor på länets skolor och personal på ungdomsmottagningarna har utbildats. De ska nu sprida budskapet till ungdomarna när de träffar dem. Och det handlar om att uppmuntra unga till att använda både kondom och något annat skydd.
Varför dubbelt skydd?
– Som det är nu tänker många mest på att skydda sig från graviditet. Men vi vill att båda ska ha ansvar och att skyddet ska gälla både mot oönskad graviditet och mot sjukdom.
Om kunskapsbristerna gäller mest killar och kondomer, varför inte fokusera på det?
– Vi tror att det finns en poäng i att tala om det för båda att det är bra att båda skyddar sig, säger Charlotte Jerkelund.
Kan få spridning
Finns det ej risk att det slår tillbaka, att ungdomar bara tycker att det verkar jobbigt?
– Det har man ingen aning om. Jag tror inte att det kommer att bli så. Meningen är att medvetenheten hos både killar och tjejer ska öka, säger Charlotte Jerkelund.
Förutom informationsspridning kommer foldrar och symboliska dörrhängare att delas ut till ungdomar.
Pilotprojektet genomförs i Jönköping och har fått ekonomiskt stöd av Folkhälsomyndigheten. Projektet kan komma att spridas till fler regioner via Adlon, ett regionalt samarbetsorgan för frågor om sexuellt hälsa, som inkluderar tre landsting och fem regioner.