En bild på unga runt en docka som är kopplad till en hjärtstartare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bland annat lär sig deltagarna hjärt- och lungräddning på kursen. Se mer i klippet! Foto: Emma Johansson/SVT

Unga tränas i krisberedskap: ”Är en enorm kraft”

Publicerad

Nu utbildas ett gäng unga från olika delar av landet för att kunna hjälpa till vid kriser i samhället. Det kan handla om att lösa konflikter, starta upp läxhjälp och att ge hjärt- och lungräddning.

Sedan 2018 har projektet ”Vi behövs!” drivits av organisationen Fryshuset med finansiering av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Projektet vänder sig till unga mellan 16-24 år och tanken är att de ska ha mer vilja och kunskap att hjälpa till i samhället.

”Ofta förbiser man ungdomar”

I utbildningen behöver inte en kris handla om en stor katastrof som krig eller pandemi, utan kan handla om mindre problem som kan lösas med hjälp av konflikthantering eller initiativ. Exempelvis har läxhjälp startat i ett utsatt område i Stockholm för att peppa unga att våga tro på sig själva.

– Vi står inför många olika kriser i samhället. Då behöver vi alla människor vi har för att kunna skapa skillnad och påverkan. Ofta brukar man förbise ungdomar då, säger projektledare på Fryshuset Shade Amao Forssman.

Uppstart i Bankeryd

Utbildningen pågår under en termin och i helgen samlas de olika grupperna från landet till en gemensam träff på Vidablick i Bankeryd utanför Jönköping. Efter kursen finns möjlighet att gå vidareutbildning och bli ambassadör inom krisberedskap ute i landet.

I klippet ser du ungdomar som deltar på kursen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.