Ett av privilegiebrevet är från 1284 och är landets äldsta bevarade. I det slås Jönköpings rätt att vara stad fast. Idag finns dokumenten hos Stadsarkivet i Jönköping, där det förvaras som en klenod. Men nu gör alltså Riksarkivet anspråk på dem. Samma sak gäller stadsprivilegierna för Gränna från 1652. I ett brev till kommunen begär Riksarkivet att privilegiebreven ska överlämnas till Landsarkivet i Vadstena, eftersom man anser att det bara har lånats ut till Jönköping.
– Det här är ju vår egen historia i Jönköping och Gränna, och det är här stadsprivilegierna hör hemma, för att till exempel kunna visas upp, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.
– Det viktiga är att de förvaras på ett korrekt och säkert sätt, och vi har arkiv med hög kompetens.
Lånades ut för länge sedan
Handlingarna lånades formellt ut till Jönköping redan 1980 respektive 1992, och i lånekvittona står det att de gäller tills vidare, men sedan dess har Riksarkivets utlåningsregler ändrats, och det är anledningen till återkravet.
– Vi har gått igenom de gamla lån som vi har, och vi ska inte ha långlån utan bara kortare enligt de regler som gäller idag. Det gäller inte bara Jönköping och Gränna utan även andra, säger Landsarkivarie Kristina Birgersson till SVT.
Men varför viktigt att de ska vara i Vadstena?
– Arkiv ska förvaras samlat, vi har också erbjudit kommunen att få en kopia att visa upp, säger Kristina Birgersson.
Vill ha en träff
Enligt Jönköpings kommun har dokumenten alltid rent fysiskt funnits i Jönköping, även om de rent formellt tillhört Landsarkivet.
Jönköpings kommun har nu skrivit till Riksarkivet för att få till en träff.
– Vi vill träffas och visa hur vi arbetar, och vi ska göra vad vi kan för att rädda kvar privilegiebreven.
Men några undantag från reglerna vågar Riksarkivarien inte utlova.
– Det är inget jag vill uttala mig om här och nu, men vi får självklart ta en diskussion med kommunen om deras önskemål, säger Kristina Birgersson