Uppmärksammade adoptionsmålet: Tranås ger upp kampen

Publicerad

Det uppmärksammade fallet där ett två Tranåsföräldrar lämnade tillbaka en liten flicka som adopterats, till hennes ursprungsland, avslutar nu av Tranås kommun. Kommunen har jobbat för att hämta tillbaka barnet till Sverige, men nu ger man upp kampen sedan en ny vårdnadshavare utsetts i hennes hemland.

Det var i början av 2021 som socialtjänsten i Tranås kommun fick uppgifter om att den lilla flickan som adopterats av ett par i Tranås, hade återlämnats till sitt hemland.

Flickan hade adopterats av släktingar sedan hennes mamma hade avlidit. Flickans förskola gjorde en orosanmälan då  hon plötsligt inte längre kom till förskolan och det visade sig då att adoptivföräldrarna ångrat adoptionen, rest till flickans ursprungsland och lämnat henne på ett barnhem.

”Bor hos en annan släkting”

Tranås kommun har sedan dess försökt få hem flickan till Sverige då hon är svensk medborgare men nu lägger man ner ärendet.

Kommunen skriver i ett pressmeddelande att enligt dokumentation från rättsliga förhandlingar som hållits i ursprungslandet är barnet nu placerat hos en släkting och har det, enligt den information socialnämnden tagit del av, bra.

– Detta ärende är helt unikt. Vi har haft god hjälp av våra ombud, både i Sverige och i ursprungslandet. Det är djupt olyckligt att situationen uppstod, samtidigt känner vi att kommunens agerande gentemot ursprungslandet i ärendet har gjort skillnad. Vi har nu fattat det beslut vi anser är det bästa utifrån barnets perspektiv säger Magnus Nordgren, ordförande i socialnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.