Birger Johansson reporter på Smålandsnytt står med en mikrofon utanför en byggnad med texten Pingstkyrkan. I bakgrunden syns träd och vägskyltar, samt en bil parkerad nära trottoaren. Det är skymning och miljön ger en känsla av en avslappnad stadsdel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Birger Johansson, som då jobbade på Smålandsnytt, om hur det var att möta anhöriga efter Estonias förlisning. Foto: SVT

Smålandsnytts reporter om möten efter Estonias förlisning: ”Oerhört dramatiskt”

Uppdaterad
Publicerad

För 30 år sedan, då M/S Estonia gick under, fick journalisten Birger Johansson, som då jobbade på Smålandsnytt, uppdraget att åka till Pingstkyrkan och möta anhöriga.

Med på Estonia fanns en hel klass med elever och personal från en bibelklass som tillhörde Pingstförsamlingen i Jönköping. De hade varit på studieresa i Estland. 21 personer reste från bibelskolan, 6 av dem överlevde.

Då beskedet om olyckan kom så samlades anhöriga och vänner i Pingstkyrkan i Jönköping. Birger Johansson fick uppdraget att åka dit och göra ett reportage.

– Föräldrar kom störtande till Pingstkyrkan för att få ett besked om sina anhöriga. Och de besked de fick var ju hemska, berättar han.

Hör Birger Johansson berätta om hur det var att rapportera om händelserna efter Estonia förlisning i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Estoniakatastrofen

Mer i ämnet