En bild på en äldre person som är rullstolsburen och bild på Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköping som beättar om hur de ska klara personalförsörjningen i framtiden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är klart att det finns en oro hos mig, säger Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköping. Hör i klippet hur de ska knäcka nöten kring personalförsörjningen i framtiden. Foto: SVT

Utmaning för äldreomsorgen i Jönköping att hitta personal

Publicerad

Det är svårt för äldreomsorgen i Jönköpings kommun att hitta personal. Dessutom saknar en fjärdedel av dem som jobbar där nu vård- och omsorgsutbildning.

– Därför har vi äldreomsorgslyftet där man studerar 50 procent och jobbar 50 procent, säger Camilla Johansson, äldreomsorgschef i Jönköpings kommun.

I maj 2022 saknade 555 anställda inom äldreomsorgen i Jönköping en vård- och omsorgsutbildning. För att råda bot på det medverkar nu ett hundratal i äldreomsorgslyftet och kommunen planerar för att ytterligare 70 anställda per år ska genomföra det de kommande åren.

Med den takten hoppas kommunen att när 2025 är slut, ska bara vara drygt 300 anställda som saknar undersköterskeutbildning inom äldreomsorgen. Men det förutsätter att inga nyaanställs som saknar utbildning.

Fram till och med 2023 får kommunen statligt stöd till äldreomsorglyftet.

– Som jag ser det måste vi fortsätta den här satsningen även utan statligt stöd. Det blir en utmaning för oss, säger Camilla Johansson.

Allt fler äldre i kommunen

Prognosen för Jönköpings kommun säger samtidigt att antalet människor över 90 år kommer att öka med 62 procent, drygt 2400 personer, fram till 2035.

– Vi vet ju att det är många i den gruppen som behöver omsorg, säger Camilla Johansson.

Hon tror att det behövs många olika åtgärder för att se till att Jönköping ska kunna ha en bra äldreomsorg i framtiden. Bland annat en ökad användning av välfärdsteknik, att renodla arbetsuppgifterna för undersköterskor och ha fler som jobbar heltid.

2017 var det 35 procent av personalen i äldreomsorgen som jobbade heltid, nu är den siffran 62 procent.

– Och den kommer vi behöva öka ytterligare, tror Camilla Johansson.

Hör om fler lösningar till personalproblemen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.