En border collie springer på gräset mot ett par får, där ett av fåren är svart och brunt och ett annat är vitt med krullig ull. I bakgrunden syns en grupp människor som observerar händelsen, omgivna av en metalldel av ett staket. Målet med scenen verkar vara en demonstration av hundens herdningsförmåga.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när vallhunden Love gör 12 människors jobb i klippet. Foto: SVT

Vallhunden Love håller koll på fåren – kan hitta djur på rymmen

Uppdaterad
Publicerad

Vallhundar är något som använts flitigt i länet för att valla både får och kor. Kristina Johansson på Drösphults gård mellan Jönköping och Bankeryd använder sina hundar varje dag.

Det är främst border collie och working kelpie som används som vallhundar i Sverige idag.

– Det finns andra raser som har egenskaperna lite grann. Men tydligen är vallhundsegenskaperna något som försvinner snabbt när man avlar på till exempel utseendet hos hundar, säger Kristina Johansson, som till vardags håller till på fårgården Drösphults gård.

Går att valla alpackor

Det är inte bara får man kan valla. Det går även att valla kor, grisar lamor och alpackor med vallhund. För två år sedan hölls EM i nötvallning, då kor vallades på Elmia. På samma fält där Kristina, nu i samband med Elmia Lantbruk, visade upp sina hundar och får.

Bääääättre än 12 man

Idag skulle inte Kristina Johansson kunna klara sig utan sina vallhundar Love och Ecko.

– Det har jag blivit för bekväm för. En hund gör ju kanske 12 människors jobb, säger Kristina Johansson.

Kristina Johansson har stor nytta av vallhunden Love varje dag. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/ SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.