Stigbys institutionschef Catharina Högberg och en pojke i huvtröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu är det allt vanligare att unga pojkar med tydliga kopplingar till tung brottslighet hamnar på ungdomshem. I klippet berättar Catharina Högberg, institutionschef på Stigby, om hur de klarar av att ta emot killar med kopplingar till kriminella nätverk. Foto: SVT/TT

Vanligare att unga med kopplingar till kriminella nätverk placeras på Stigby

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ungdomshemmet Stigby på Visingsö inte är tänkt att vara en högsäkerhetsanläggning har det blivit vanligare att killar med kopplingar till kriminella nätverk placeras där – något som ställer högre krav på verksamheten.

– Problembilden följer samtidsutvecklingen men visst förekommer det i större utsträckning att ungdomar som är placerade på Statens institutionsstyrelse har någon form av koppling till ett kriminellt nätverk. Vissa kan bli placerade på Stigby, säger institutionschefen Catharina Högberg.

I juni skulle en 19-åring som kopplas till ett Stockholmsgäng ställas inför rätta i Solna tingsrätt för grovt vapenbrott. Men tonåringen rymde från Sis-hemmet och rättegången fick skjutas upp.

Flera dödsskjutningar

19-åringen kopplas till ett kriminellt nätverk som sätts i förbindelse med flera dödsskjutningar i nordvästra Stockholm. Han har avtjänat tio månaders ungdomsövervakning på Stigby.

Samtidigt säger Catharina Högberg att tanken inte är att ungdomar med gängkopplingar i första hand ska placeras på Stigby, men att individuella säkerhetsanalyser görs vid varje fall. I klippet ovan hör du henne berätta mer om det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.