Tre personer sitter på en blå soffa och använder sina mobiltelefoner. Den första personen har en svart tröja och håller en telefon med ena handen. Den andra personen har långt, lockigt hår och står i en mellanblå tröja, också med en telefon i handen. Den tredje personen bär en ljus tröja och skriver på sin telefon. I bakgrunden syns en fönsterbräda med växter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar ungdomar i Eksjö om sina erfarenheter av näthat. Foto: Ebba Öberg/SVT

Var femte ungdom utsatt för näthat i år

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny rapport från Internetstiftelsen ökar näthatet bland ungdomar. I år uppger 20 procent av ungdomarna att de blivit utsatta. Det är en fördubbling sedan 2021.

Det är ungdomsgruppen 12 till 19 år som är värst drabbad av näthat i form av kränkningar och negativa kommentarer. Där uppger var femte ungdom att de drabbats.

Värst för killar

Av denna grupp sticker killar ut, där var fjärde kille är utsatt jämfört med var sjätte tjej, enligt rapporten från Internetstiftelsen.

Totalt sett uppgav 7 procent att de upplevt näthat i år, vilket är en betydlig ökning sedan 2021 då siffran låg på 4 procent.

Hör Eksjöungdomarna berätta vilket hat de drabbas av på nätet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.