25 april trädde Vårdförbundets blockad mot samtliga regioner i kraft. Nu utökas blockaden till den kommunala hälso- och sjukvården i 29 kommuner, där Jönköpings kommun omfattas.
Blockaden träder i kraft den 20 maj. Totalt berörs 5 000 kommunanställda i Sverige.
– Våra yrkesgrupper som jobbar i kommunal regi gör livsviktiga insatser som till exempel skolsköterskor och sjuksköterskor på särskilda boenden. Coronakommissionens slutsatser visar att sjuksköterskorna måste bli fler i den kommunala hälso- och sjukvården men ingenting har hänt. Våra förhandlingar om bättre arbetstider och löner rör också dem och vi hoppas att SKR inser att vi menar allvar med att vi vill rädda vården, säger Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet.
Kommunen ska analysera
Kommunerna har nu två veckor på sig att svara på varslet innan blockaden träder i kraft. Av de 250 personer som berörs i Jönköpings kommun är cirka 40 anställda som skolsköterskor inom elevhälsan.
– Som det ser ut vid en första överblick så påverkas framför allt hemsjukvården. En intern analys behöver göras innan vi vet hur omfattningen ser ut. Även elevhälsan kan påverkas, men just nu vet vi inte i vilken utsträckning, säger Charlotte Karlsson, HR-direktör i Jönköpings kommun.
Blockaden mot övertid, mertid och nyanställningar innebär att arbetsgivaren inte får beordra övertid eller mertid för de anställda. Arbetsgivaren får heller inte nyanställa för att ersätta övertiden.