– Stölderna av kött har absolut ökat, säger Stefan Arbhede.
I klippet ovan visar han vilka köttvaror tjuvarna framförallt stjäl och han berättar vad butiken gör för att förhindra det.
Kostar miljardbelopp
Köttjuvarna kostar matbutikerna i landet tre miljarder varje år. Det enligt branschorganisationen Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson, som nu vädjar till polisen att utreda stölderna. Enligt Livsmedelshandlarna har köttstölderna varit ett problem under många år – och i hela landet. Men under hösten har problemet förvärrats, enligt både Pär Bygdesson och Stefan Arbhede.
Det beror delvis på det kärva ekonomiska läget som lett till att mindre butiker och restauranger blivit mer benägna till att köpa in kött svart, menar Pär Bygdesson som pekar på att organiserad brottslighet ligger bakom.
Fusk vid självskanningen
Nässjöhandlaren Stefan Arbhede säger att problemet med ligor funnits länge, men att han tror att ökningen av köttstölder till stor del beror på privatpersoner som fått det kärvare ekonomiskt och istället väljer att stjäla maten.
– Man kanske stoppar ner en extra köttbit i matkassen utan att skanna in den i självutcheckningen, berättar han.