Enligt Livsmedelshandlarna har köttstölderna varit ett problem under många år – och i hela landet. Men under hösten har problemet förvärrats, enligt Pär Bygdesson.
Det beror delvis på det kärva ekonomiska läget som lett till att mindre butiker och restauranger blivit mer benägna till att köpa in kött svart, menar Pär Bygdesson som pekar på att organiserad brottslighet ligger bakom.
– När du stjäl tio kilo kött gör du inte det för att äta upp det själv utan det är för att sälja vidare, säger han.
Butikerna anmäler inte
Enligt Pär Bygdesson saknas det statistik för hur mycket kött som försvinner eftersom de anmälningar som görs nedprioriteras av polisen.
– Polisen framför allt i Stockholmsregionen lägger rutinmässigt ner anmälningar som har ett stöldvärde på 1 200 kronor, vilket gör att butikerna ger upp att anmäla, så statistiken är helt borta på det här området.
Tre miljarder försvinner
Totalt omsätter medlemsbutikerna ICA, Hemköp, Tempo, Handlar’n, Nära Dej och Matöppet ungefär 220 miljarder på livsmedel varje år. Men det hade kunnat vara ännu mer.
– Tre miljarder bara i mat försvinner som de andra kunderna får betala för.