En delad bild som visar två sektioner: till vänster en närbild av ett silverfärgat nyckelring som ligger bland torra löv och kottar, och till höger en person klädd i en beige jacka som står i en skogsmiljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör veterinären om stegen du ska följa om olyckan är framme. Foto: Adam Wännman Zetterqvist/SVT

Veterinären: Så ska bilförare agera – vid olycka med hund

Uppdaterad
Publicerad

Under ett års tid dog eller skadades 800 hundar i landet i trafiken, enligt Agria djurförsäkring. Här berättar Catarina Eliasson, veterinär, vad bilföraren är skyldig att göra om när olyckan är framme och en hund blir påkörd.

Hundar som ofta går lösa hemma på gården eller jakthundar löper större risk att bli påkörda i trafiken. Under ett års tid, fram till februari 2024, blev närmare 800 hundar dödade eller skadade när de hamnat framför ett fordon eller tåg.

Skillnad mot viltolycka

Om en trafikant kört på ett vilt djur av arterna av arterna björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår eller örn måste viltolyckan anmälas till polisen. Om det handlar om ett tamdjur, som hund eller en katt så ska ägaren kontaktas i första hand.

Detta då en hund eller katt betraktas som egendom. Om bilföraren inte stannar kan det rubriceras som skadegörelse och smitning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.