Barnläkaren Simon Rundqvist menar att det är ett hälsoproblem med barnens alltmer stillasittande lekar. Foto: TT/SVT

Barnläkare varnar för stillasittande barnlekar

Uppdaterad
Publicerad

Spontana, rörliga lekar blir allt ovanligare. I dag leker barn på ett mer stillasittande sätt, med till exempel datorer.

Simon Rundqvist arbetar som barnläkare. Han välkomnar initiativet till gympadagar för barn. Fetma bland yngre är nämligen något som ökar samtidigt som motionen minskar, menar han.

– Det är ett hälsoproblem och en utveckling som vi måste bromsa.

Enligt Simon Rundqvist är det främst den spontana rörelseleken som minskar, eftersom barn i dag leker på ett mer stillasittande sätt. Det ligger ett stort ansvar på dem som arbetar med barn, däribland förskolor och fritids, att se till att barn kommer i rörelse och stimuleras.

– Man måste komma i från det där stillasittandet. Men min uppfattning är att många förskolor och fritids jobbar mycket med detta i dag.

Barnhälsovårdsöverläkare Carin Oldin påpekar att det finns fler aspekter än motion som ligger till grund för en god hälsa hos barn. Förutom rörelse är sömn och bra kost viktiga faktorer.

– Det handlar inte om att få barnen att träna. Det är rörelseglädje som är det viktigaste och att låta rörelse få vara roligt. Gympapass med tema för små barn kan säkert bidra till rörelseglädje, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.