Foto: TT

Vill ha cykelhjälmslag för alla

Uppdaterad
Publicerad

Här är kravet från hjärnfonden. Gör cykelhjälmen obligatorisk för alla cyklister.

– Hjälmen är en billig livförsäkring och kan vara skillnaden mellan liv och död, säger Hjärnfondens generalsekreterare Gunilla Steinwall i ett pressmeddelande.

Endast 31 procent av alla vuxna använder hjälm när de cyklar, visar NTF:s resultat från den senaste nationella cykelhjälmsmätningen. Undersökningen bygger på över 100.000 observationer över hela landet.

För tio år sedan infördes cykelhjälmslagen för barn upp till 15 år. När lagen infördes hoppades man att barnen skulle fortsätta att använda hjälm även som vuxna. Men så har det inte blivit. Därför vill NTF ha en hjälmlag som gäller alla cyklister.

– NTFs nationella mätning visar att cykelhjälmsanvändandet bland vuxna inte ökar, snarare tvärtom, därför anser vi att man så snabbt som möjligt måste införa allmän cykelhjälmslag annars kommer ännu fler cyklister dödas och skadas i framtiden, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén i ett pressmeddelande.

– Hjärnan är ömtålig och oersättlig. Det är det viktigaste vi har och en stöt mot hjärnan kan ge långvariga konsekvenser, säger Gunilla Steinwall, Hjärnfondens generalsekreterare i samma pressmeddelande.

– Eftersom det blir fler och fler olyckor så måste vi försöka sätta stopp för det och i alla fall börja med att försöka få ner antalet så mycket vi kan, säger Rolf Forsén från Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft som också står bakom utspelet.

Enligt Hjärnfonden är det viktigt att peka på att även mindre skador kan betyda stort lidande.

– Till och med en mildare hjärnskada som en hjärnskakning kan orsaka svårt lidande i form av minnesstörningar, depressioner och koncentrationssvårigheter. Därför är det så viktigt att alltid använda cykelhjälm, menar Gunilla Steinwall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.