Ett byggarbete i centrala Kiruna pågår för fullt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen föreslår 140 miljoner till bostäder i norr – hör Hyresgästföreningens Erik Elmgren som har ett annat förslag. Foto: Hans Sternlund/SVT

140 bostadsmiljoner i norr för lite enligt Hyresgästföreningen – här är motförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa 140 miljoner kronor under nästa år på att stimulera bostadsbyggande i norra Sverige – men förslaget får mothugg av Hyresgästföreningen.

De vill att investeringsstödet återinförs i stället.

Hyresgästföreningens förbundschef Erik Elmgren har varit på besök i Kiruna och Gällivare, två orter med liknande problem på bostadsmarknaden.

Det råder stor bostadsbrist, men det är svårt att få igång byggandet av nya hyresrätter.

Bostadsmarknad

Obefintlig konkurrenssituation

På båda orterna har de kommunala bostadsbolagen fått avbryta byggprojekt på grund av för få och för höga anbud – och konkurrensen mellan byggbolagen har varit obefintlig.

Hade man inte gått vidare med projekten så hade hyrorna blivit skyhöga.

Hyresgästföreningens förslag

Erik Elmgren tror att en lösningen på problemet är att återinföra investeringsstödet som fanns under åren 2016-2021. Malmfälten hade den högsta nivån på stödet.

– Det försåg Sverige med 58 000 lägenheter under de åren, säger han.

I jämförelse skulle ett stöd på 140 miljoner nästa år och sammanlagt 1,53 miljarder fram till 2028 inte ge lika mycket, anser han.

– Det är ett bra initiativ, men det är för sent och för lite. Vad räcker 140 miljoner till? Kanske 70-100 lägenheter, säger Erik Elmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknad

Mer i ämnet