Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Kirunabostäders vd som menar att även en utebliven hyreshöjning drabbar hyresgästerna. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Hyreschock – så mycket vill Kirunabostäder höja hyran

Uppdaterad
Publicerad

Kirunabostäder vill höja hyrorna med drygt 11 procent från och med 1 april. Det är ett av de högre kraven bland landets bostadsbolag.

– Det kommer vi inte acceptera, säger Elin Bergvall, förhandlare vid Hyresgästföreningen.

Om allmännyttiga Kirunabostäder AB får exakt som bolaget vill så höjs hyrorna med 11,7 procent. För en trerummare motsvarar det mellan 700 till 1 000 kronor, beroende på när lägenheten är byggd.

”Inte rimligt”

– Det är ett chockbesked och helt enkelt inte rimligt, säger Elin Bergvall.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Hyresgästföreningen har i år sett rekordhöga krav från fastighetsägare över hela landet och Kirunabostäders krav är enligt dem ett av de högre.

– Vi måste parerar våra kostnadsökningar. Vi har som alla andra fått ökade räntekostnader, exemplifierar Mikael Pudas, vd för Kirunabostäder.

Olika utmaningar

Hyresgästföreningen tror att det blir mycket svårt att komma överens med Kirunabostäder om nivån på hyreshöjningen:

– Vi är nu inne på andra året av en levnadskostnadskris och det är många hyresgäster som är hårt pressade ekonomiskt, säger Elin Bergvall.

Är det rimligt med så höga hyreshöjningar?

– Vår vinst är marginell och borde vara högre, det är vår utmaning. Med den här hyreshöjningen kommer vi inte att kunna parera alla kostnader vi har, säger Mikale Pudas.

I klippet hör du Mikael Pudas om kravet på en större hyreshöjning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet