Personer stressar för att komma på ersättningsbuss

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kjell Karlsson berätta om tågkaoset och den bristfälliga informationen från Vy Foto: David Lindström/SVT

300 resenärer strandade i Norrbotten – fick sova på tåg

Uppdaterad
Publicerad

Resenärerna med nattåget från norska Narvik till Stockholm har drabbats av flera förseningar. Tåget skulle vara framme i huvudstaden vid 10-tiden i morse men ungefär 300 personer hade inte hunnit längre än till Luleå då.

Resenärerna väntas inte vara framme i Stockholm förrän imorgon.

Vid 20-tiden på tisdagskvällen stannade tåget i Gällivare. Vy tåg meddelade att rälsen drabbats av en solkurva och ersättningsbussar skulle sättas in till Boden – men några sådana kom aldrig.

– Då blev vi lovade hotell över natten men fick sova på tåget istället, säger resenären Kjell Karlsson från Köping.

Besviken på bristfällig info

Vid 10-tiden onsdag kom resenärerna fram till Luleå och runt 11.30 började ersättningsbussar rulla mot Umeå.

– Vi är lovade snabbtåg i Umeå men det finns ingen prognos för när. Vi skulle ha varit framme i Stockholm för 1,5 timme sedan, säger Kjell Karlsson som är besviken på Vy tågs bristfälliga information.

Vy tågs Petter Östmark är affärschef för Nattåget Norrland.

– Jag kan bekräfta att passagerare sovit på tåget eftersom det inte fanns nog med hotell att tillgå. Det är ytterst beklagligt, men samtidigt är spårfel ingenting vi kan påverka, säger han till SVT.

Övernattar i Gävle

Drygt ett dygn senare är resenärerna bara halvvägs. Vid 18-tiden meddelade en av passagerarna att de var på väg mot Sundsvall, för att därefter övernatta i Gävle. Till slutdestinationen Stockholm kommer de alltså inte förrän imorgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.