Länsstyrelsens och forskarna som upptäckt den nya parasiten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett 40-tal nya insektsarter har hittats i Hanhinvittikko. Foto: Emma Vallin/SVT & Station Linné

50 helt nya insektsarter funna i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal helt nya insektsarter har upptäckts i Norrbotten. Bland annat den lilla parasitstekeln Stenomacrus groenlandicus som tidigare aldrig påträffats i Sverige.

– Det är överväldigande, säger Jörgen Nalisvaara på Länsstyrelsen om resultatet.

Nyligen avslutades en av de största insektsinventeringarna som någonsin gjorts i de fyra nordligaste länen. Totalt samlades närmare 400 000 insekter in under 2021 med hjälp av så kallade Malaisefällor, en sorts fällor som ser ut som små vita tält. Insekterna skickades sedan till Öland för att artbestämmas med DNA-teknik. Resultaten var häpnadsväckande, berättar Jörgen Nalisvaara, en av dom som arbetat med projektet på Länsstyrelsen i Norrbotten.  

– Det var överväldigande, dels att vi hittade så många arter men också att det var så många arter som var obeskrivna, säger Jörgen Naalisvaara ansvarig för insektsövervakningen. 

Ny parasit upptäckt

En av platserna som har inventerats är Hanhinvittikko fäbod i Övertorneå. En fäbod från mitten av 1800-talet där ängarna än idag slås och betas på traditionellt vis. Där har det hittats över 1600 arter där ett 40-tal är helt nya för Sverige. Det är också där som den lilla parasitstekeln Stenomacrus groenlandicus påträffades, en insekt som tidigare bara hittats i Kanada, Nordamerika och Grönland.  

– Det är viktigt att vi har koll på vilka arter vi har och hur de utvecklats. Insekter svarar väldigt bra på förändring, så har vi koll på insekterna kan vi ha koll på exempelvis klimatförändringar och andra påverkansfaktorer, säger Jörgen Naalisvaara. 

Se klippet ovan för att höra mer om varför man hittat så många nya arter i Hanhinvittikko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.