Afnan Khabiri tränare i fotbollsklubben Jokkmokks SK får pris av kungen.

Afnan från Jokkmokk prisades av kungen

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollstränaren Afnan Khabiri i Jokkmokk tränar ett fotbollslag med nio olika nationaliteter. Nu har hans engagemang prisats av kungen.

Afnan Khabiri är född och uppvuxen i Södertälje. Men för fyra år sedan besökte han ett par kompisar i Jokkmokk och bestämde sig för att flytta upp. När han väl kom till Jokkmokk valde han att starta upp det nedlagda fotbollslaget. I dag tränar han Jokkmokks SKs A–lag med stor framgång.

– I Södertälje betydde fotbollen mycket för mig, som en extrafamilj. Därför kändes det extra kul att starta upp laget här. Och i samband med det kom det många ensamkommande flyktingar till Jokkmokk och då kändes det naturligt att fotbollen kunde vara en aktivitet för dem som inte har så mycket annat, säger Afnan Khabiri, tränare i fotbollsklubben Jokkmokk SK.

Utmaning att samsas

Laget består av nio olika nationaliteter och att få alla att samsas har många gånger varit en utmaning, enligt Afnan Khabiri.

– Men när vi sedan fick till en väloljad lagmaskin gick det jättebra för oss.

I april fick Afnan Khabiri ta emot stipendiet Kompassrosen av kungen med motiveringen: ”För att han med engagemang och omtanke utöver det vanliga, ser och lyfter sina medmänniskor i en gemenskap där alla, oberoende av bakgrund, får vara med”. Afnan var en av fyra personer som valdes ut.

– Det är jätteroligt att Norrbotten och Jokkmokk, speciellt Jokkmokk, får uppmärksammas i sådana här sammanhang. Och att ens ledarskap uppmärksammas och man får beröm för det, det gör mig extra motiverad att fortsätta.

Här kan du se hela inslaget med Afnan Khabiri

Detta är Kompassrosen

Kompassrosen delas ut för elfte året i rad och hittills har 30 unga ledare fått stipendiet.

Bakom stipendiet står Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap. Stipendieutdelningen hölls den 24 april och stipendiet delas ut av Konungen på Kungliga slottet.

Stipendiebeloppet uppgår till 50 000 kronor per stipendium som delas ut till fyra unga ledare under 25 år.

Pengarna ska användas till fortsatt utveckling i det personliga ledarskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.