En företagare i Gällivare gick i konkurs och flera hundra fordon saknas. En grävmaskin fotad med drönare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när SVT flyger drönare i september och hittar flera fordon som kan ha kopplingar till Gällivarebons företagshärva. Foto: SVT/Hans Sternlund

Åklagaren vill efterlysa Gällivareföretagare utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Mikael Bäckström har begärt häktning av huvudmannen i företagshärvan i Gällivare. Det är ett led i att kunna utfärda en internationell efterlysning av honom.

– Vi hoppas att han ska påträffas eller ge sig tillkänna, säger Mikael Bäckström.

Gällivareföretagaren har hållit sig undan sedan företagsimperiet rasade samman för ett och ett halvt år sedan. Han anhölls i sin frånvaro den 26 september misstänkt för flera fall av grovt bedrägeri.

Nu begärs han alltså häktad i sin utevaro med restriktioner som samsittning, gemensam vistelse, ta emot besök, elektronisk kommunikation, försändelser som brev med mera.

Internationell efterlysning

Häktningsförhandlingen kan hållas någon av de kommande dagarna eller i början på nästa vecka. Och om Gällivare tingsrätt går på åklagarens linje kan en internationell efterlysning bli aktuell.

– Vi har ju sökt honom en längre tid och det här är ett försök att komma i kontakt med honom eller om han kan påträffas någonstans, säger Mikael Bäckström.

Begäran om häktning är också ett tecken på att åklagaren har hunnit ganska långt i den snåriga härvan med huvudmannens företag som till synes gjort påhittade affärer mellan varandra för att blåsa upp värdena.

Fler misstänkta i härvan

Gällivareföretagaren är inte ensam i härvan. Flera är misstänkta och ytterligare sju personer har begärt offentliga försvarare.

Men enligt Mikael Bäckström kan det finnas fler misstänkta men som inte har gjort det och då syns inte dem i tingsrättens handlingar.

– Om så är fallet låter jag vara osagt. Det kan också förändras under utredningens gång om några avförs och andra tillkommer.

Försöker säkra gömda tillgångar

Parallellt med brottsutredningen pågår ett antal stämningsansökningar mot huvudmannen där konkursförvaltare försöker säkra gömda tillgångar från konkursbona. Där planeras huvudförhandlingen i februari nästa år.

– Det påverkar inte tidplanen för min utredning, säger Mikael Bäckström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.