En röd stuga med vita knutar, stor altan och grön gräsmatta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför ökar privatuthyrningen så kraftigt i Norrbotten – vd Annika Fredriksson på Swedish Lapland berättar varför det är både bra och dåligt för regionen. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Fler norrbottningar hyr ut sina stugor – ”både gott och ont”

Publicerad

Allt fler norrbottningar och västerbottningar väljer att hyra sina ut privata stugor och lägenheter via bokningssajter.

– Det är både på gott och ont, säger Annika Fredriksson, vd på turismorganisationen Swedish Lapland.

Uthyrning av privata boenden via bokningssajter, som exempelvis Airbnb, ökar snabbt i Norrbotten – snabbare än i landet som helhet.

– Det är på både gott och ont, säger Annika Fredriksson.

Konkurrerar med campingar

Privatuthyrningen innebär ett tillskott i kassan för den som hyr ut och även ökade inkomster för det lokala näringslivet, såsom butiker och skidanläggningar.

Det kan också innebära en hårdare konkurrens för campingar och vandrarhem, både mindre anläggningar och stora internationella kedjor.

– En kommersiell uthyrare måste svara upp mot mycket fler krav från myndigheter än en privat uthyrare, säger Annika Fredriksson.

Driver på bostadspriserna

På stora turistorter, till exempel Barcelona, har privatuthyrningen lett till gentrifiering och att delar av lokalbefolkningen inte längre har råd att bo i sin egen stad på grund av kraftigt ökade priser på bostäder.

– Vi är bara i början av utvecklingen här i Norrbotten, säger Annika Fredriksson.

Så ökar privatuthyrningen i norr

Mellan åren 2019 och 2023 ökade privatpersoners uthyrning via bokningssajter med 120 procent i övre Norrland, det vill säga Norrbotten och Västerbotten.

Det kan jämföras med en ökning på 75 procent i landet som helhet.

Källa: Visita

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.