Knut Enström är ute och rastar både hund och häst på gården i Bondersbyn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till gården i Bondersbyn utanför Kalix där besökare från olika länder får uppleva miljön och barnfamiljer kan koppla av bland djuren. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

De har förvandlat getostfabriken i Kalix till populärt turistboende

Uppdaterad
Publicerad

Barnfamiljer, distansarbetare och kinesiska ungdomar på jakt efter norrsken – de har alla en sak gemensamt och har välkomnats av Jaana och Knut på gården som sluttar vackert ner mot Kalixälven.

Man kan nog kalla dem lite av mångsysslare, Jaana Alamäki Enström och hennes man Knut Enström. Sedan några år tillbaka har de adderat ytterligare en inkomstkälla på gården i Bondersbyn vid Kalixälven. De hyr ut ett hus på tomten och två lägenheter i den gamla getostfabriken inne i byn.

– Vi ville dela med oss av det här vackra och så gillar vi att träffa människor, säger Jaana Alamäki Enström.

Omgiven av olika djur

Fram till för två år sedan drev de en getgård med getosttillverkning. Några av getterna finns kvar på gården där de samsas med hästar, kaniner, hundar, katter och höns.

– Det är framför allt barnfamiljer som söker sig till vårt boende och så folk som vill hyra ett boende en tid och jobba därifrån på distans, berättar Jaana.

Satsar på personlig upplevelse

Jaana och Knut gillar att visa upp omgivningarna och berätta om bygden för sina besökare.

– Vi har också märkt att det är det personliga mötet som gör att våra besökare ger oss den där extra stjärnan i betyg på bokningssajten, säger Knut Enström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.