Charlotte Axén från SVA och entreprenören Dan Mella står vid Torneälven. Bild på en sjuk lax med infektion till höger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Torneälven och andra delar av Sverige hittas mer och mer sjuk lax. I klippet hör du Charlotte Axén från SVA och entreprenören Dan Mella om vad som ska göras åt problemet. Foto: David Lindström/SVT, SVA

Allt mer sjuk lax hittas – SVA ska övervaka Torneälven med kamera

Uppdaterad
Publicerad

I Torneälven och andra delar av Sverige hittas mer och mer sjuk lax. Idag bevakas laxen i Torneälven genom prover och är beroende av att personer rapporterar in sina observationer.

– Kan vi sätta upp en kamera här, så kan vi följa dem varje år och se hur det utvecklas över tid, säger Charlotte Axén, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Att kameran är tänk att hamna just i Anttis beror på förutsättningarna, berättar fiskentreprenören Dan Mella.

– Vi har bron här över Torneälven, som har ganska smala passager där laxen ska igenom. De brukar stanna upp här eftersom de är skygga för skuggan.

– Man kan identifiera laxen på grunt vatten och eftersom det blir en ansamling har man tid att filma.

Varför blir laxen sjuk?

Det finns olika anledningar till att laxen blir sjuk. Den klarar exempelvis inte vatten som är varmare 18 grader. Anledningarna skiljer sig också utifrån vilken årstid det är. Charlotte Axén från SVA berättar om sommaren.

– Då är det en del hudblödningar som kan bli svampinfekterade och svampen är det största problemet för dem.

Det innebär att fler laxar dör innan de hinner föröka sig, vilket på lång sikt kan få stora konsekvenser. Just därför vill man öka bevakningen i Torneälven.

SVA uppmanar också privatpersoner att rapportera in observationer på deras sajt och på så sätt hjälpa deras bevakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.