Färre laxplomper kommer att säljas till fiskarna i Lainioälven. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Reglerna skärps – nu får färre fiska lax i Lainioälven

Publicerad

Det blir skärpta regler för laxfisket i Lainioälven under årets fiskesäsong. Länsstyrelsen motiverar beslutet med att laxstammen utvecklas dåligt i Torneälven.

I Lainioälven, som förenas med Torneälven, tillämpas ett förvaltningssystem med så kallade laxplomber och skärpningen innebär bland annat att antalet plomber som säljs kommer att bli färre och tidsramen för när lax får fångas och avlivas begränsas.

De senaste åren har det sålts runt 300 laxplomber per år men under 2024 års säsong kommer endast 120 plomber finnas till försäljning. Länsstyrelsen konstaterar att alla som vill fiska inte får köra det i år.

– Förhoppningsvis är den negativa utvecklingen tillfällig så att vi kan återgå till det ordinära regelverket så snart som möjligt, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent.

Därför skärps reglerna

Under 2023 var återvandringen av lax till de allra flesta älvar mycket dålig. Prognoserna visar på fortsatt svag uppvandring för 2024.

Torneälven, som i grunden har en stark laxstam, hade under 2023 80 procent sämre återvändning än den förväntade. Den dåliga återvandringen innebär att Torneälven i år producerat laxungar långt under sin kapacitet.

Den vetenskapliga rådgivningen för Torneälven är den samma som för övriga älvar – med särskild hänsyn till de delar av laxbeståndet som stiger tidigt i älven och vandrar högt upp i älvsystemet. Samma som laxen i Lainioälven.

Källa: Länsstyrelsen Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.