Han krävde 15 miljoner kronor i företagsbot, tre miljoner kronor var för de fem företag som åtalats. En summa som de berörda företagen bestrider. Dessutom ställs det skadeståndsanspråk på företagen på 75 000 kronor för en anhörigs räkning.
Fem och ett halvt år efter hissolyckan i Vitåforsgruvan, den 18 maj 2010, avgörs det rättsliga efterspelet. Åklagaren Stig Andersson och målsägandebiträdena Bengt Gustafsson och Vincent Svanberg har under förmiddagen hållit sina pläderingar, där de sa att det fanns allvarliga brister i säkerhetstänket innan olyckan ägde rum.
”Inte tillåtet”
Bengt Gustafsson menade också att det inte var tillåtet att använda den sortens mobilkran som pappan och sonen befann sig i annat än vid tillfälliga arbeten. Dessutom sa han att de arbetade under tidspress och därför sänkte ner hissen från 1000-metersnivån och inte 1036, eftersom det skulle tagit 3-4 timmar att flytta hissen till den lägre nivån.
– Hela den aktuella delen av schaktet skulle besiktas den 20 maj. Man börjar skicka ner dem i hissen från 1000-metersnivån utan att veta hur lång lina de har. Man har varit i tidspress och man har sänkt från fel nivå, för att spara tid, sa Bengt Gustafsson i sin plädering.
”Alla misslyckanden inte straffbara”
Åklagaren sa till SVT att inget av de fem åtalade företagen gjort en tillräcklig riskbedömning inför arbetet.
Innan lunch hade även LKAB:s och NCC:s juridiska representanter hållit sin plädering, och ville att yrkandet om företagsbot mot företagen skulle ogillas. LKAB:s ombud Martin Johansson sa att LKAB genomförde alla säkerhetskontroller innan arbetet.
– Det hade varit svårt och olämpligt att använda någonting annat än en mobilkran, och det finns inget stöd för att det inte skulle ha varit tillåtet att använda en mobilkran, sa han.
NCC:s ombud Anders Lorentzon sa samma sak i sin plädering:
– Det här är ett misslyckande för NCC, men alla misslyckanden är inte straffbara. Bara det faktum att det händer en olycka betyder inte per automatik att någon ska straffas. Det betyder inte heller att man åsidosatt sina skyldigheter.
Dom meddelas den 3 december.