Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Daniel Hellgren, skyddsombud vid ambulansen i Luleå, om vilka konsekvenser skyddstoppet innebär för personal och patienter. Foto: Erica Larsson/SVT

Ambulansen i Luleå utrymd: Personal fick problem med andning och ögon

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen möttes ambulanspersonalen i Luleå av en kraftig lukt i lokalerna och varken vädring eller spolning i avloppen hjälpte. Lukten var så kraftig att skyddstopp infördes under söndagen eftersom personalen fick problem med både andning och ögon.

Under söndagskvällen när skyddsombudet Daniel Hällgren och hans kollegor skulle kliva på nattpasset blev lukten outhärdlig  i ambulanslokalerna i Luleå.

– Det var en väldigt kraftig odör. Som en stinkande svavel- och ägglukt och det gick inte att vara i lokalerna överhuvudtaget, säger skyddsombudet Daniel Hälgren.

Fast i gamla lokaler

Vet ni vad lukten kan beror på?

– I dagsläget är det oklart. Vi misstänker att det kan vara svavelväte från avloppssystemet. Det är inte bra och jag hoppas att de ordnar det så snart som möjligt i de här lokalerna som redan är otjänliga.

SVT Nyheter Norrbotten har tidigare berättat om en tvist mellan Region Norrbotten och Luleå kommun som gjort att ambulansen inte fått följa med till den nya räddningsstationen – utan fastnat i gamla lokaler som ska rivas. Och nu säger Helén Wiklund Wårell, chef för stadsbyggnadsförvaltningen att man kommit ett steg längre i dialogen med Region Norrbotten när det gäller den nya brandstationen, där det är tänkt att ambulansen ska flytta in..

– Tidigare har jag bara haft samtal med en divisionschef vid regionen men nu hörde jag av mig för två veckor sen till den nya regiondirektörer och vi hade ett möte för två veckor sen. Det var ett jättebra samtal där vi pratade om hur vi såg på det hela från bådas sidor och han ska återkoppla till mig i slutet av den här veckan.

Är det så pass att du har hopp om en lösning inom närtid?

– Ja, jag är jättepositiv och hoppas via kan komma till en lösning.  Vart vi landar återstår och se men det känns jättebra, säger Helén Wiklund Wårell.

I videon hör du vilka konsekvenser skyddstoppet innebär för personal och patienter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.