Anonym anhörig sitter med ryggen mot kamera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT har pratat med en anhörig till en kvinna i hemtjänsten i Luleå som hade en relation med den nu dömde våldtäktsmannen. Hör henne berätta i klippet. Foto: Linnéa Lindmark/SVT

Anhörig om våldtäkten i hemtjänsten: ”Hade kunnat förhindra det”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har pratat med en anhörig till en äldre kvinnlig brukare inom hemtjänsten i Luleå som tidigare haft en kärleksrelation med den nu dömde våldtäktsmannen.
– Man hade kunnat förhindra det om han inte hade fått jobba kvar, säger hon.

Genom åren har brukare uppgett att de har en kärleksrelation med mannen, i något fall av sexuell karaktär.

Anhöriga har även uppgett att mannen besöker och ringer deras närstående i hemmet utanför arbetstid. Det framkommer av polisförhör och även mejl SVT tagit del av. Något mannens närmsta chef haft kännedom om.

Besök utanför arbetstid

SVT har pratat med en anhörig som vill vara anonym. Hennes mamma hade en kärleksrelation med mannen för en tid sedan. Hon berättar hur mannen titt som tätt besökte och uppvaktade hennes närstående, även utanför arbetstid.

– Hon har saknat närhet, kramar och bekräftelse. Och det var det han gav henne.

Är hon trovärdig när hon berättar om den här kärleksrelationen?

– Ja, ja, ja. Oja. När hon säger samma sak på samma sätt flera gånger och inte fabulerar som att hon drömt, då förstår jag att det här är sanning. Ingenting som hon har hittat på.

”Hade kunnat förhindra det”

Hon tycker att merparten av de anställda inom hemtjänsten är trevliga och gör ett bra jobb, men att kontrollen av de anställda måste bli bättre.

– Någonting behövs för att få en förändring. Att det blir säkrare.

Mannen har i flera fall förbjudits att fortsätta besöka brukare.

– Man hade kunnat förhindra det om han inte hade fått jobba kvar.

”Inte lämpligt”

Nina Lind är HR-chef på socialförvaltningen i Luleå. Hon berättar att HR-avdelningen har ett nära samarbete med enhetschefer inom hemtjänsten, och att några tillförlitliga uppgifter om kärleksrelationer mellan den våldtäktsdömda mannen och brukare inte nått arbetsgivarsidan.

– Så vitt vi kan se hade vi misskötsamhet, men inte på den nivån att vi kunde förutspå att något så här gräsligt hade kunnat hända, säger Nina Lind.

Anhörigas oro över mannens besök hos brukare utanför arbetstid har enhetschefen dock berättat om i polisförhör.

– Om det är i glesbygd har människor oftare tätare band till varandra, då kanske vi har en högre toleransnivå. Om det sker i en mer tätbebyggd kontext är det inte lämpligt. Då hade man antagligen erbjudit den anställde en annan placering.

Nina Lind, HR-chef på socialförvaltningen i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nina Lind, HR-chef på socialförvaltningen i Luleå, berättar mer om den våldtäktsdömde mannens misskötsamhet under sina år i hemtjänsten. Foto: Randi Gitz/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.