Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag blev kallad lat och tiggare”. Hör Ann-Louise Rosén i Älvsbyn om reaktionerna när hon vädjade om pant för att täcka tandläkarnotan. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Ann-Louise i Älvsbyn har inte råd med tandläkaren – hånas för vädjan om pantburkar

Uppdaterad
Publicerad

I dag har 49-åriga Ann-Louise Rosén bara tre tänder kvar och en protes i övre käken. På grund av psykisk ohälsa lever hon på makens lön och för att få tillbaka bitförmågan kostar ingreppet 40 000 kronor. Hon efterlyste pantsäckar på Facebook men inlägget väckte starka reaktioner.

– Jag tyckte inte att det var något att känna sig dum för, säger hon.

Tandproblemen började efter en operation som följdes av komplikationer och sedan dess har hennes psykiska ohälsa blivit värre.  

– Tandläkaren fick dra tand efter tand och så fick jag hjälp av min otroligt snälla mor att betala protesen till överkäken. Då tänkte jag att nu måste det väl ändå vara slut, men då började det i nedre käken. Nu har jag bara tre tänder kvar, säger Ann-Louise Rosén. 

Tandvården i Norrbotten

Lång historik av psykisk ohälsa

Under många år har hon pendlat mellan att vara arbetssökande och sjukskriven på grund av sitt mående och för att få ekonomiskt stöd från Socialtjänsten behöver Ann-Louise vara arbetssökande i dagsläget. Hon har blivit utförsäkrad och sjukskrivningen är avslagen.

– Jag har försökt arbetsträna men eftersom jag lever med psykisk ohälsa så klarar jag inte av det. Jag mår fruktansvärt dåligt och får panikångest. Sista gången jag hade en egen inkomst var nästan tio år sedan. Vi har klarat oss eftersom vi inte har haft några större utgifter, men nu så kom det här med tänderna, säger hon.

Dyr räkning för nya tänder

Ytterligare en protes i nedre käken är inte ett alternativ eftersom tandköttet har dragit sig tillbaka. Nu behövs det en mer permanent lösning.

– Jag kan inte äta normalt, jag lever på soppa och mjuka saker. Vi har inte fått en exakt siffra men det är ungefär 40 000 kronor det skulle kosta för att jag ska få normal bitförmåga och kunna äta en köttbit eller ett knäckebröd.

I klippet berättar Ann-Louise Rosén om Facebook-inlägget som hon i efterhand valde att radera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandvården i Norrbotten

Mer i ämnet