Anpassad studiegång vid LTU hjälpte elitidrottaren Sara Grahn mot målet

Publicerad

Riksidrottsförbundet har utsett Luleå tekniska universitet till elitidrottsvänligt lärosäte. Universitetet ska göra det lättare för elitidrottare att studera. Damkronorna och Luleå Hockey/MSSK:s målvakt Sara Grahn har redan nu anpassad studiegång när hon pluggar till hälsovägledare på universitetet i Luleå.

– Det fungerar bra och betyder jättemycket att jag kan få anpassad studiehjälp eftersom jag är iväg ganska mycket med hockeyn. Så det betyder jättemycket att det går att anpassa som det gjort, säger Sara Grahn.

Studier viktiga

Att vara ett elitidrottsvänligt lärosäte innebär att studenter som idrottar på toppnivå får en anpassning av studierna för att kunna kombinera utbildning och elitidrott. Antagningen sker på samma villkor som för alla andra.

För Sara Grahn är utbildningen viktig, speciellt för damspelarna som inte tjänar särskilt mycket på sin ishockey som herrarna. Men även för andra elitidrottare är studier viktiga, menar Sara Grahn.

– En skada kan inträffa när som helst och karriären tar slut. Och så står man där utan ingenting. Så det är bra att påbörja studier medan man håller på med elitidrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.