LTU satsar på studerande elitidrottare

Publicerad

Luleå tekniska universitet har av Riksidrottsförbundet utsetts till elitidrottsvänligt lärosäte. Universitetet ska göra det lättare för elitidrottare att studera – oavsett sport.

– Jag är själv en före detta elitidrottsstudent och har kombinerat elitidrott med studier. Och jag vet hur viktigt det var för mig. Jag tror att det här är något som Luleå tekniska universitet och idrottsrörelsen kommer att bli stolta över, säger universitetets koordinator Lena Turesson som själv har två individuella VM-guld i skidorientering. 

Anpassade studier

Att utses till ett elitidrottsvänligt lärosäte innebär att studenter som idrottar på toppnivå får en anpassning av studierna för att kunna kombinera utbildning och elitidrott. Antagningarna sker på samma villkor som för alla andra.

I samband med det här planerar universitetet också en särskild satsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering.

– Det hänger hop med vårt geografiska läge. Vi har fortfarande långa vintersäsonger och tidig natursnö. Och vi har fina traditioner inom skidsporten, säger Lena Turesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.