Antalet kränkningar i skolan ökar. Det visar en ny rapport från Skolinspektionen. Foto: Fredrik Sandberg, TT.

Antalet anmälda kränkande behandlingar fortsatt många

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade Skolinspektionen nya siffror om anmälda kränkande behandlingar i skolan. De är något färre än förra året. Förra året anmäldes 1 910 kränkningar i skolan.

De senaste åren har antalet anmälda kränkande behandlingar i skolan ökat. Nu har anmälningarna planat ut. Det visar nya siffror som Skolinspektionen presenterade i en rapport under onsdagen.

Skolinspektionen uppger i rapporten att en ökad medvetenhet i samhället kan ligga bakom den fortsatta ökningen av antalet kränkningar.

Bland de ärenden som inkommer till Skolinspektionen och BEO, Barn- och elevombud, är det vanligare att anmälningarna rör missförhållanden för pojkar, förutom i gymnasieskolan där det är något vanligare att anmälningarna gäller en utsatt flicka

Här är antalet anmälningar:

2018 - 1 910 anmälningar

2017 – 1 970  anmälningar

2016 – 1 869 anmälningar

2015 – 1 544 anmälningar

2014 – 1 315 anmälningar

2013 - 1 175 anmälningar

Artikeln är rättad. I en tidigare artikel förekom felaktiga siffror.

Definitionen av kränkande behandling

Definitionen av kränkande behandling är enligt skollagen ett uppträdande som utan att vara diskriminering kränker ett barns/elevs värdighet. Det kan till exempel vara nedsättande ord, ryktesspridning, förlöjliganden eller slag och sparkar. Kränkningarna kan även bestå av utfrysning eller hot. Det kan också vara kränkande behandling om någon skickar elaka mail eller kommentarer på internet eller via sms.

Kränkningar kan äga rum vid enstaka tillfällen eller vara systematiska och återkommande. Om det sker upprepat brukar det även kallas mobbning. Bedömningen görs utifrån omständigheterna i varje enskilt fall. Ofta kan det vara uppenbart att exempelvis en spark eller ett slag är kränkande behandling. Ibland är det dock svårare att bedöma, till exempel om det rör sig om utfrysning.

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.