Mats Morin, tillförordnade chefen på Johannisberg i Kalix, medger att de har brustit i rutinerna. Foto: Jonathan Ferm/SVT

Trots förbud – chefen medger att de tillåtit ensamjobb i Kalix

Uppdaterad
Publicerad

Ensamarbete är den brinnande punkten i kritiken mot Johannisberg i Kalix. Tillförordnade chefen Mats Morin medger att de har brustit i rutinerna och tillåtit ensamjobb – fast sådant egentligen inte ska ske.

Efter det senaste rymningsförsöket ska säkerheten skärpas på ungdomsvårdsanstaleten. Personalen ska utbildas samt tränas ännu mer och säkerhetsutrustningen med övervakning ska förbättras.

De intagna är dels så kallade LSU-ungdomar som har begått allvarliga brott, som misshandel, mord och rån, och är dömda till sluten vård.

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

– Om de hade varit äldre hade de hamnat hos Kriminalvården, säger Morin.

Resten av pojkarna är så kallade LVU-ungdomar som har missbruksproblematik och kan även ha begått brott. De hamnar på anstalten via kommunernas socialtjänst.

LSU- och LVU-ungdomarna är placerade i olika avdelningar.

Arbetsmiljöverket: Ensamarbete borde åtgärdas

Det finns fem ungdomsvårdsanstalter som har den högre nivån av säkerhet såsom till exempel skalskydd. Johannisberg är en sådan omgiven av sylvassa taggtrådsstängsel.

Redan tidigare har Arbetsmiljöverket lyft ensamarbetet som ett problem som borde åtgärdas.

– Vi har lägen då hot och våld förekommer och vi försöker jobba bort situationer där personalen hamnar ensamma med ungdomarna. Men det händer av och till, tyvärr, medger Morin.

Ansträngt läge under pandemin

Anstalten ska även byggas ut och ska i februari vara ett hem för 32 omhändertagna pojkar. Totalt har de 100 anställda – men den pågående pandemin oroar chefen.

– Den här veckan har vi haft 13 sjuka bland personalen. Hälften med covidsymptom och hittills har två testats positivt, säger Mats Morin, tillförordnade chef på SiS ungdomsvårdsanstalt i Kalix.

Om sjuktalen ökar är han orolig hur personalen ska räcka till. Ännu har inga ungdomar haft en konstaterad smitta.

LSU och LVU:

Sluten ungdomsvård – LSU

  • Ungdomar som begår allvarliga brott när de är i åldern 15-17 år blir oftast dömda till sluten ungdomsvård i stället för till fängelse. Det är ett tidsbestämt straff som ungdomarna avtjänar på speciella avdelningar på Sis särskilda ungdomshem, enligt lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU).
  • Ungdomar som döms till sluten ungdomsvård kan ha begått bland annat rån, grov misshandel, mord, dråp, narkotikabrott och sexualbrott.

Vård av unga – LVU

  • Varje år får cirka 30 000 barn och ungdomar vård utanför hemmet, i till exempel familjehem eller HVB-hem. Drygt 1 000 av dem kommer till Sis. Förra året var medelåldern för ungdomarna cirka 16 år.
  • Majoriteten av ungdomarna som blir placerade på ett särskilt ungdomshem är omhändertagna enligt LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). En liten andel har ansökt om frivillig vård enligt SoL (socialtjänstlagen).

Källa: Statens institutionsstyrelse (Sis)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

Mer i ämnet