Arbetsmiljöinspektör Åsa Sjöström Ross berättar att incidenterna mot personalen på Johannisberg i Kalix har blivit allt allvarligare. Foto: SVT

Johannisbergs personal utsätts ofta för livsfara – ungdom försökte såga av halsen på vårdare

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomarnas kriminella och våldsamma bakgrund speglar sig i deras aktioner mot personalen i Johannisbergs ungdomshem. Flera händelserapporter vittnar om en livsfarlig arbetssituation för personalen.

Om det händer något allvarligt så är SiS-hemmet i Johannisberg skyldig att rapportera det till Arbetsmiljöverket. Sedan juli 2019 har de fått in sju rapporter om allvarliga händelser.

I en av incidentrapporterna står det att ”berörd personal får då tre slag mot huvudet av ungdomarna och en av ungdomarna tar en såg och ska såga av berörd personals hals. Två andra ungdomar ingriper då ...”

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

– Då här ungdomarna har en svår problematik och har kommit längre i sin kriminella karriär än ungdomarna som fanns där tidigare, säger arbetsmiljöinspektör Åsa Sjöström Ross från Luleå.

Fler farliga incidenter än tidigare

Hon berättar att de senaste händelserna blivit mer allvarligare och att personalen är väldigt utsatta.

– Personal har blivit misshandlad och jag skulle väl säga att det snarare varit tur att de har klarat sig så bra som de gjort. Det hade kunnat gå riktigt illa.

De hade kunna mista livet?

– Ja, i en del av de här fallen.

Följer inte sina egna regler

Nästan alla våldshändelser och rymningsförsök har inträffat när personalen har jobbat ensam med de tvångsplacerade barnen. Ensamarbete med våldsamma och farliga ungdomar ska överhuvudtaget inte ske enligt reglerna.

Arbetsmiljöverket är skarp i sin kritik mot ungdomshemmets ledning.

– Frågan som vi ställer oss är hur det kommer sig att man tar fram rutiner och det inte fungerar sedan, undrar Åsa Sjöström Ross.

Kan lägga förbud och vite om det händer igen

Om Johannisberg inte följer reglerna kan Arbetsmiljöverket sätta ett förbud mot ensamarbete. Förbudet kan kombineras med vitesutdömande varje gång som man bryter mot regeln om ensamarbete.

Även skyddsombudet kan stoppa verksamheten om man tycker att arbetsgivaren inte följer säkerhetsföreskrifterna.

Chefen om ensamarbetet: ”Händer av och till, tyvärr”

SVT har tidigare pratat med chefen på SiS-hemmet som medger att ensamarbete förekommer.

– Vi har lägen då hot och våld förekommer och vi försöker jobba bort situationer där personalen hamnar ensamma med ungdomarna. Men det händer av och till, tyvärr, säger Mats Morin.

I klippet hör du arbetsmiljöinspektör Åsa Sjöström Ross berätta mer om de anmälda händelserapporterna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sluten ungdomsvård i Norrbotten

Mer i ämnet