Arbetsmiljöverket gör en helomvändning och föreslår nu att företagen själva ska göra riskbedömningen om en gravid eller ammande kvinna kan arbeta under jord. Foto: Per Larsson/TT

Arbetsmiljöverket backar – gravida får arbeta under jord

Publicerad

SVT Norrbotten har tidigare berättat att Arbetsmiljöverket föreslagit att gravida ska förbjudas att arbeta under jord. Nu backar myndigheten.

– Glädjande. En modern svensk gruvnäring behöver ett modernt regelverk, säger Åsa Dahlfors, expert och rådgivare inom arbetsmiljöfrågor.

I september kom beskedet att Arbetsmiljöverket gjort en ny tolkning av det EU-direktiv som implementerades i Sverige 1995. Tidigare hade gravida, nyförlösta och ammande, tillåtits att arbeta med gruvarbete under jord efter att en noggrann riskbedömning genomförts.

Men den nya tolkningen skulle innebära ett direkt förbud för gruvarbete under jord för dessa grupper. Något som väckt stark kritik.

Gruvbrytning i Norrbotten

– Det är mycket positivt att myndigheten tagit till sig av branschens synpunkter, säger Åsa Dahlfors, expert och rådgivare på Industriarbetsgivarna och Svemin.

Välkomnar att man omtolkar sin omtolkning

Dahlfors säger att branschen har påtalat att omtolkningen är felaktig och dessutom går stick i stäv med det pågående jämställdhetsarbetet.

– Våra medlemsföretag arbetar hårt för att attrahera kvinnor till gruvbranschen och så kommer det signaler från myndighetshåll om att det är farligt för kvinnor att arbeta under jord, säger hon.

Får fortsätta med egen riskbedömning

Arbetsmiljöverket föreslår nu att företagens egna riskbedömning ska ligga till grund för om den gravida kan fortsätta sitt ordinarie arbete eller inte.

– Det är glädjande och ett steg i rätt riktning. Då kan vi få fortsätta arbeta både säkert och effektivt med ett fungerande system för riskbedömning, säger Åsa Dahlfors.

SVT har pratat med Arbetsmijöverkets presstjänst som bekräftar att man backar från det tidigare förslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet