Samebyn Laevas ska få ersättning för gruvverksamhetens påverkan på renskötseln enligt ett nytt samverkansavtal med gruvbolaget Viscaria. Arkivbild. Foto: Per Larsson/TT

Nytt gruvavtal – sameby drar tillbaka överklagan

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Viscaria och Laevas sameby har varit oense.

Nu står det klart att parterna ingått ett samverkansavtal kring Viscariagruvan i Kiruna.

Gruvbolaget Viscaria och Laevas sameby har ingått ett samverkansavtal kring Viscariagruvan i Kiruna.

Avtalet innebär att Laevas ska ersättas för gruvverksamhetens påverkan på renskötseln vid Viscariaområdet. Därtill ska Laevas dra tillbaka sitt överklagande av Viscarias miljötillstånd utfärdat av mark- och miljödomstolen.

Gruvbrytning i Norrbotten

”Jag är mycket glad över att vi har nått en överenskommelse och vi ser fram emot att samverka med Laevas sameby för att skapa goda förutsättningar för både gruvverksamhet och renskötsel. Vi fortsätter vårt arbete för att kunna återöppna gruvan 2026”, säger Jörgen Olsson, vd för Viscaria i ett pressmeddelande.

Hur mycket pengar det handlar om till samebyn vill dock Jörgen Olsson inte avslöja.

– Det innehåller kompensationsinslag om vi bullrar, dammar eller stör betesro. Då måste man visa respekt och ge ersättning för det. Det kan vara betesersättning, att vi stannar verksamheten vissa tidpunkter för att inte orsaka oro med mera, säger han till Sameradion.

Avtalet gäller i 15 år

Avtalet gäller i 15 år och kan därefter förlängas av parterna, Laevas har dock rätt att säga upp avtalet i förtid.

”Laevas sameby har fattat ett stort och svårt beslut i dag och valt att ingå ett samverkansavtal med Viscaria. Vi ser fram emot en god dialog med bolaget framåt”, säger Niila Inga, ordförande för Laevas sameby i pressmeddelandet.

Samtidigt rapporterar Sameradion att flera medlemmar i samebyn som man har pratat med har förståelse för avtalet men flera är också chockade och tycker att det saknas tillräckligt med information.

”Jag fick en chock när jag såg detta överallt i media, nästan som en kalldusch, ingenting hade man hört eller visste man”, säger en person som vill vara anonym.

Gabna sameby står fast vid sitt överklagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Norrbotten

Mer i ämnet