Niila Inga, ordförande Leavas sameby, kommer inte ihåg att det varit så lite kalvar någonsin. Foto: Sameradion & SVT Sápmi

Ödsligt vid årets kalvmärkning – nästan alla kalvar har dött under vintern

Uppdaterad
Publicerad

Många fjällsamebyar konstaterar att det råder stor kalvbrist. Årets tuffa vinter med extrema villkor har satt sina spår.

– Det är bara en handfull kalvar och de som har klarat sig är riktiga tuffingar, säger Niila Inga, ordförande i Leavas sameby.

Årets vinter startade tidigt, så tidigt som i slutet av september i Kirunaområdet. Vintern har också bjudit på rekorddjupa snömängder och snösmältningen kom igång senare än normalt. Många faktorer har påverkat renarnas livsvillkor.

Sameradion och SVT Sápmi

Nu är det tid för kalvmärkning i fjällområdena. Det är också nu som man samlar renarna och kan se resultatet av vinterns prövningar. Kalvarna som tryggar återväxten är få.

– Det är för många en stor sorg och oro över hur det ska gå de kommande åren, säger Niila Inga i Leavas sameby.

Stödutfodring för att renarna ska överleva

Många renskötare har stödutfodrat renarna i år, på grund av dåligt bete.

– Naturen kan man inte göra något åt. Det har varit en hård vinter, många har fått mata renarna för att de ska överleva och få kalvar. Men det verkar inte ha hjälpt i år.

Kalvarna är grunden för ekonomin inom rennäringen. Och många samebyar vittnar om ett stort inkomstbortfall efter den gångna vintern. I Jämtland ser situationen något bättre ut men totalt sett ser det bistert ut. I Norrbotten och Västerbotten uppger flera samebyar att kalvtillgången är hälften eller färre i antal, jämfört med ifjol.

”Aldrig någonsin hänt förut”

I Leavas sameby har de i år inte kunnat samla renarna till märkning så som de brukar göra.

– I år är det så extremt, det har varit så otroligt mycket snö. I västligaste delen av våra sommarmarker är det så mycket snö att vi måste köra skoter. Det har aldrig någonsin hänt förut att vi i mitten av juli måste samla renarna till gärde med skoter.

Hur var det?

– Snön är så djup där och så mjuk, att vi var tvungna att lyfta upp skotrar med helikopter. Det gick inte att gå eller köra kross eller fyrhjuling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet