Lotta Lestander står utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Lestander i Arjeplog berättar i klippet om kommunens satsning på unga företagare. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Arjeplogs kommun stöttar ungdomar i företagandet: ”Viktig motor i samhället”

Uppdaterad
Publicerad

Arjeplog är en av drygt 100 kommuner i landet som erbjuder ungdomar att starta företag under sommarlovet. Men till skillnad från de övriga kommunerna får ungdomarna förutom ett startkapital även lön.

– Det kanske lockar fler ungdomar att starta företag, säger Lotta Lestander, vd på näringslivsbolaget Argentis.

Av landets drygt 100 kommuner som erbjuder ungdomar att starta företag under sommaren, är det endast Arjeplogs kommun som betalar ut en lön.

–  Timlönen ligger på 60 kronor, vilket motsvarar den lön som kommunens sommarjobbare får inom till exempel barnomsorgen, säger Lestander.

Dessutom får ungdomarna i Arjeplog ett startkapital på 1 500 kronor, men det beloppet kan i vissa kommuner uppgå till 2 500 kronor.

Sex kommuner erbjuder sommarföretag

I Norrbotten är det kommunerna Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn, Luleå, Boden och Piteå som erbjuder ungdomar att starta sommarföretag.

– Innan ungdomarna drar i gång sina verksamheter får de under en vecka genomgå en entreprenörsutbildning som i år hölls i Boden, säger projektledaren Jacob Ode för Ung Drive.

Sedan 2008 har den ideella organisationen Ung Drive hållit i utbildningen som riktar sig till ungdomar i åldern 15-18 år.

Hör Lotta Lestander i Arjeplog om kommunens satsning på unga företagare och vad man hoppas på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.