Stylisten och influencern Hållabara Sara håller upp kläder och ger sin bästa tips.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Umgås med din garderob” – hör influencern Hållbara Sara ge sina fem bästa tips. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Chatt: Max fem nya plagg under 2025 – klarar du det?

Uppdaterad
Publicerad

Skulle du klara att bara köpa fem nya plagg under hela 2025? Och vad skulle du i så fall välja?

Här har publiken fått dela med sig av sina tankar kring utmaningen. Läs alla svar nedan.

Skulle du klara av att endast köpa max fem nya plagg på hela 2025?

Elin • Jag har nog alltid haft en liten garderob så har inget att ta av. Byxor är de svåraste då de är väldigt svårt att hitta begagnade som passar. Är lång och drar stor stolek. Men sliter alltid mina kläder tills de har lagats flera gånger. Klarat mig på fem plagg detta år. Så tror jag gör de nästa med. Behöver ett par nya funktions plagg. De håller ju inte så många år och används varje dag. Efterlyser byxor i riktigt hållbara material som är lätta att typ byta grenkil i.

ellen • Ja, lätt! Men jag är en statistical outlier som bara brukar äga ett par jeans åt gången och köper nya när de inte går att lappa i baken längre. Det funkar när man är arbetslös och ändå inte har råd (tyvärr måste jag oftast köpa byxor nya eftersom jag har stl 52 och det är sällan jag hittar nåt på second hand som jag ens får plats i). Nu fick jag faktiskt jobb i år så jag blev tvungen att köpa så jag har i alla fall ett par byxor att byta med, och dessutom ett par tröjor. Så nu har jag väl spräckt både den ekonomiska och miljöbudgeten för ett par år framöver. Det blir till att fortsätta lappa!

AnnicaG • Jag förstår inte hur det skulle vara svårt, köpa 2-4 plagg vart 3:e-4:e år. Jag T-shirts om är 10 år gamla och tank tops som jag köpte 2008 still going strong. I år köpte jag faktiskt 2 par byxor, och 4 par sockar.

Monica • Absolut inga problem! Köper nästan aldrig nya kläder förutom om det är nödvändigt, tex underkläder mm. Slänger heller inte kläder utan de skänks bort eller används som trasor. Köper hellre secondhand än nytt men bara sådant som behövs. Var kommer då alla kläder som slängs ifrån? Jag vet att det finns många företag som köper in trasor från andra företag som består enbart av gamla plagg. Tror mycket överkonsumtion är en klassfråga de med lägst inkomst sliter upp sina kläder och lappar och lagar mm. De med högre inkomst skänker kanske vidare en del men mycket slängs nog och överkonsumerar det mesta. Hög inkomst= handlar mycket och ofta! Låg inkomst= handlar det som behövs och sällan!

M • Jag trodde först det var ett skämt men jag förstår nu att det är en seriös fråga. Jag tror inte att jag köpt fem nya plagg på ett år sedan jag var tonåring. Ett normalt år köper jag nog mellan noll och två plagg.

Astrid • Jag får större delen av barnens kläder av andra, och det är sådana mängder att det nästan blir ett logistiskt problem att förvara allt. Jag bor i ett höginkomsttagar-område, så inte heller för mig handlar det om ekonomi. Snarare om viljan att förlänga ett plaggs livstid. Därefter ger jag vidare till mina bekanta. Skönt att veta att plagget får leva lite längre än att hamna på en soptipp utomlands.

Frida • Inga problem. När jag köper så köper jag kvalitet. Jeans håller i minst 10 år. Sen kan man lappa o laga.

Carina • Absolut. Döda ting vill man inte ha för mycket av. Rensar hellre hemma. Lite saker betyder mer frihet!

Maria • För att handla secondhand behövs ett gott självförtroende. Många behöver börja i den änden för att våga göra annorlunda, istället för att tryggt röra sig i bland de vanliga affärernas modeutbud.

Anna • Jag älskar secondhand och köper både i affär och online. Jag tar gärna emot kläder som kompisar inte vill ha. Jag har nog endast handlat ett par NYPRODUCERADE byxor i år. Byxor är väl svårast att hitta secondhand. Jag handlar inte secondhand för att spara pengar, men det är definitivt mer spännande. Och skonsammare för miljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.