Ett befäl på en av isbrytarna döms för sexuellt ofredande. Foto: Daniel Holmgren/Sjöfartsverket

Befäl döms för sexuellt ofredande ombord på isbrytare

Uppdaterad
Publicerad

Isbrytarbefälet som frågade en 35-årig kvinna om hon torkat sitt underliv med händerna döms för sexuellt ofredande. Händelsen är ett av fallen som lyfts i samband med #metoo.

Kvinnan berättade under rättegången förra veckan att mannen, som var hennes befäl, insinuerat att hon haft sex med andra befäl och krävde ett kissprov i hans hytt vid midnatt. Han ska ha hotat med att slänga av henne från båten om hon inte gjorde som han sa. Det hände den 8 augusti 2017 på Svartön i Luleå.

– Jag kände mig rädd att förlora jobbet eftersom han hotade med det. Det var så förnedrande på alla plan, sade kvinnan under rättegången.

Upprepade kränkningar

Åklagaren yrkade på skadestånd och nu står det klart att befälet ska betala 10 000 till kvinnan. Tingsrätten anser att hon utsatts för upprepade kränkningar av sin sexualitet av en person som i anställningen var överordnad henne. Därför anser de att hon har rätt till ersättning för kränkning.

Befälet nekar till brott och sade under rättegången att han inte hade för avsikt att kränka kvinnan.

– Jag har inte använt ordet underliv men jag har frågat henne om hon tvättat händerna eller om de fortfarande var skitiga. Jag kan erkänna att jag var retsam under kvällen men jag ville inte kränka någon.

Att han krävt ett urinprov av kvinnan förnekade han också.

– Det hon påstår har inte hänt, sade han under rättegången.

Tingsrätten bedömer kvinnan som trovärdig. Hennes berättelse får även starkt stöd av vittnen som var med den kvällen. Påföljden för befälet blir 100 dagsböter på 540 kronor.

Skrev tystnadsförbindelse

Efter händelsen hoppades hon att Sjöfartsverket skulle ta tag i det, men istället möttes hon av en tystnadskultur.

– Det finns ett uttryck som fortfarande används: ”Det som händer på sjön, stannar på sjön”, sade hon under rättegången.

Efter anmälan övertalades hon att skriva på en tystnadsförbindelse av sin arbetsgivare och ärendet tystades ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.