Mia Lindfors i Luleå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Mia Lindsfors och andra Luleåbor svarar på hur säkra de känner sig i den digitala världen. Foto: Kateryna Yemets

Hackerattackerna ökar kraftigt – så skyddar sig Luleåborna

Uppdaterad
Publicerad

Cyberattackerna i Sverige har ökat med 62 procent – bara under det senaste året. Hackerattackerna riktar sig alltmer mot vanliga människor. Det visar en rapport från Check Point Research (CPR).

– Det finns alla möjliga typer av hot, säger Karl Andersson, professor i cybersäkerhet vid LTU.

Den pågående cybersäkerhetsmånaden vill öka medvetenheten om hur man bäst skyddar sig i det digitala samhället. Vid ett av arrangemangen i Luleå fick över 80 deltagare jobba med en simuleringsövning.

– Vi måste ta de här frågorna på allvar och jobba systematiskt och mellan olika aktörer för att inte gå i fällan, säger Karl Andersson.

Vikten av en ökad medvetenhet och att se cybersäkerhetsjobbet som en lagsport där olika aktörer måste samverka var några av ämnena som togs upp under mötet.

Kampanj i Sverige

Under Cybersäkerhetsmånaden driver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) också kampanjen Tänk säkert 2024 (se råd i faktarutan).

– Vi har varit lite naiva, säger Karl Andersson.

Professor Karl Andersson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Beredd på hot” – i klippet ger Karl Andersson, professor i cybersäkerhet vid LTU, sina bästa tips för bättre säkerhet på nätet. Foto: Maribel De Paz/SVT

Råd till allmänheten för bättre säkerhet på nätet

Några av tipsen i MSB:s checklista:

  • Använd unika lösenord för olika tjänster
  • Lämna aldirg ut lösenord
  • Använd starka lösenord, gärna långa lösenordsfraser med många tecken och stor teckenvariation.
  • Använd flerfaktorsautentisering.
  • Läs noga igenom vad du signerar i e-legitimations-appen innan du skriver under med din kod.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.