”Flera tusen kvadratmeter har den täckt på kort tid” – se hur länsstyrelsen försöker stoppa jättelokans framväxt. Foto: Anders Hjertström/SVT

Här begravs 2 000 kvadratmeter invasiv jätteloka – enormt bestånd i Flakaberg

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen arbetar i sommar med att bekämpa den invasiva arten jätteloka på en fastighet i Flakaberg i Bodens kommun. Det är Norrbottens största kända bestånd av jätteloka.

– Den är ett stort problem och där den brer ut sig kan inget annat växa, berättar Lena Bondestad, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

I Flakaberg är det två områden på omkring 2 000 kvadratmeter med jätteloka som man täcker över med stora tunga presenningar. Presenningarna ska ligga i två, tre år och då får jättelokan inget ljus och kommer då att dö på sikt. Man gräver också upp så många plantor som möjligt.

Fototoxisk och kan orsaka brännskador

Den här invasiva arten kommer från Kaukasusområdet men finns nu i hela Europa. Många har tyckt att det är en fin växt och satt den i trädgårdar och parker men den har samtidigt inneburit stora problem, berättar Lena Bondestad. 

– Den har också en växtsaft som är giftig. Får man det på huden och samtidigt solsken på sig så kan det bli brännskador och ärr som kan bli bestående. Och gör vi inget så tar den över all öppen mark här.

Trodde att den hade försvunnit – kom tillbaka

Växten är Norrbottens största kända bestånd av jätteloka. För markägaren Lars Eriksson i Flakaberg är länsstyrelsens arbete till stor hjälp.

De har själva bekämpat arten och vissa perioder har man trott sig ha lyckats bara för att se jättelokan komma tillbaka.

– Vi har tagit bort fröhusen under alla år men nu mäktade vi inte med det här så jag kontaktade länsstyrelsen och på den resan är vi nu, berättar Lars Eriksson innan han ger sig av för att hjälpa länsstyrelsens personal med presenningarna som täcker över jättelokan.

”Sprids rejält och är ett jätteproblem”

Generellt sett räknas invasiva arter i dag som ett av de största problemen för biologisk mångfald i hela världen.

– Problemet ökar snabbt nu. Dels för att vi reser väldigt mycket och våra varor åker runt halva världen. Dessutom är det klimatförändringen. Det vi ser är att många arter piggnar till och börjar spridas rejält och det är ett jätteproblem, säger Lena Bondestad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.