• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Kallak strax nordväst om Jokkmokk Foto: SVT

Gruvbolaget Beowulf överväger stämma staten: ”Vi känner oss tvingade till det”

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Beowulf minings ledning är trött på att vänta på besked om det blir gruvbrytning eller inte i Kallak utanför Jokkmokk.

– Vi överväger nu att stämma den svenska staten, säger vd Kurt Budge

För sex år sedan ansökte bolaget om en så kallade bearbetningskoncessionen för gruvdrift i området.

Länsstyrelsen sade nej, men bergstaten ja och regeringen ska därför avgöra frågan, men åren går och ingenting ser ut att hända och nu verkar tålamodet vara på upphällningen för Beowulf mining.

Gruvbrytning i Kallak

Rättsliga åtgärder

I ett pressmeddelande skriver vd Kurt Budge att det han kallar för felhanteringern kostar bolaget stora pengar och så kallad good-will.

– Vi anser oss tvingade att allvarligt överväga rättsliga åtgärder mot den svenska staten för projektets förseningar och bristenpå besked om framtiden. Vi vill inte ”go legal”, men vi kanske måste. Styrelsen ska träffas i Stockholm den 12 februari och avgöra frågan, säger Kurt Budge.

Han betonar att det handlar om 250 gruvjobb och 300 indirekta jobb i miinst 25 år – om gruvan får starta.

– Alla jobb räknas i Jokkmokk, säger han.

Kallak strax nordväst om Jokkmokk Foto: SVT

”De är lycksökare”

Men Tor L. Tuorda, som leder nätverket för ett gruvfritt Jokkmokk, tror att bolaget bara vill få tillbaka de drygt 80 miljoner som provborrningarna kostat.

– Nu har de visat sitt rätta ansikte, de är lycksökare. De jobbar hårt med att vi ska tycka synd om dem,  men de visste att det här var en högriskverksamhet när de startade provborrningarna och får nu skylla sig själva. Varför skulle staten bli skrämd av det här, frågar han sig.

SVT Nyheter Norrbotten har sökt näringsminister Ibrahim Baylan (S) för en kommentar, utan att lyckas nå honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet