Beowulf Mining menar att en eventuell gruva i Gállok/Kallak inte ska påverka världsarvet Laponia. Foto: Paul Wennerholm/TT

Gruvbolaget: ”Tror inte gruvan kommer påverka Laponia”

Uppdaterad
Publicerad

Unesco är oroliga för hur gruvplanerna i Gállok/Kallak ska påverka världsarvet Laponia.

Nu menar gruvbolaget Beowulf Mining att det bara ska ha en begränsad påverkan.

”Vi tror inte att verksamheten kommer att ha någon direkt påverkan på Laponia”, skriver man till NSD.

I slutet av juni gav Högsta förvaltningsdomstolen klartecken för gruvplanerna i Gállok/Kallak.

En månad tidigare besökte FN:s organ Unesco världsarvet Laponia då man är oroliga hur en eventuell gruva ska påverka världsarvet.

Gruvbrytning i Kallak

Unesco hade nyligen världsarvsmöte och där krävde man att Sverige avstår från att fatta nya beslut om den planerade gruvan innan nästa Unesco-möte 2025.

Samtidigt jobbar gruvbolaget Beowulf Mining med miljötillståndet som dock inte förväntas bli klart i år.

Beskedet från gruvbolaget

Nu lovar Ed Bowie, vid Beowulfs huvudkontor i London, att man inte kommer att fatta några nya beslut.

”Unescos rapport är en förutsättning för bearbetningskoncessionen för Kallak och en del av vår ansökan om miljötillstånd som vi avser att lämna in till Miljödomstolen under 2025. Domstolen kommer sedan att pröva vår ansökan, en process som beräknas ta två år. Därför förväntar vi oss inga beslut från domstolen eller myndigheter före nästa session i världsarvskommittén”, skriver han till NSD och avslutar:

”Vi tror inte att verksamheten kommer att ha någon direkt påverkan på Laponia och eventuella indirekta effekter kommer att vara mycket begränsade”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet