Området där guvan i Gallók/Kallak kan komma att ligga. Foto: Paul Wennerholm/TT

Domstolen ger klartecken till gruvan i Kallak

Uppdaterad
Publicerad

Det är över två år sedan regeringen sa ja till gruvplanerna i Gállok/Kallak.

Beslutet överklagades och på tisdagen gav även Högsta förvaltningsdomstolen klartecken för gruvan.

Det har varit en lång och utdragen process men på tisdagen domen från Högsta förvaltningsdomstolen gällande gruvplanerna i Gállok/Kallak utanför Jokkmokk.

Domstolen meddelar där att beslutet står fast och man ger därmed regeringen rätt.

Gruvbrytning i Kallak

”Enligt Högsta förvaltningsdomstolens mening går det inte i detta skede av processen och inom ramen för rättsprövningen och utifrån vad som framkommit i målet att dra slutsatsen att berörda samebyar kommer att tvingas upphöra att bedriva renskötsel till följd av en gruvetablering”, skriver domstolen.

”Sorgens dag”

Både Naturskyddsföreningen och Amnesty skriver i pressmeddelande att man är mycket besvikna.

– Det är en sorgens dag för oss i Naturskyddsföreningen. Det är för oss obegripligt att regeringens beslut inte kan anses strida mot någon rättsregel. En gruva i Gállok skulle ge oåterkalliga skador som inte på något sätt kan uppvägas av en eventuell nytta, säger Ida Jansson, Naturskyddsföreningen i Jokkmokk.

– Godkännandet av gruvbrytning i Gállok görs trots invändningar från berörda samer, FN samt miljö- och människorättsorganisationer. En gruva i Gállok, på för renskötseln helt centrala betesmarker, kommer att få allvarliga och oåterkalliga negativa konsekvenser för samisk kultur och miljön, säger Tilda Pontén, jurist och sakkunnig Amnesty International Sverige.

Gruvbolaget Beowulf Mining är dock nöjda med domen.

– Det känns jättebra och vi är otroligt glada över den här domen. Vi ska fortsätta med det som vi har gjort hela tiden, säger Johan Röstin, styrelseordförande för Beowulf mining, till Sameradion.

Behöver miljötillstånd

Det var i mars 2022 som den dåvarande regeringen beviljade bearbetningskoncession till gruvplanerna och företaget Jokkmokk Iron Mines fick då rätt att utvinna de malmer och mineraler som finns.

Beslutet överklagades av Jåhkågasska tjiellde, Sirges sameby samt Naturskyddsföreningen och den 21 september förra året avslutades förhandlingarna.

Men även om gruvbolaget nu har fått grönt ljus av domstolen behövs det även ett miljötillstånd innan projektet kan bli verklighet.

Bolaget räknar med att lämna in det under tredje kvartalet i år och sedan väntar en lång process för att få det godkänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet