Rickard Länta hade gärna sluppit vara i domstolen i Stockholm, konstaterar han. Foto: Samuel Abrahamsson

Renskötaren: ”Jag hade helst inte varit här”

Publicerad

Första dagen i domstolen gällande den planerade Gállokgruvan är avklarad.

Rickard Länta, renskötare i Jåhkågaska sameby, känner sig försiktigt positiv.

– Ska de köra över allt det här, då vet jag inte vart världen är på väg, säger han.

För 1,5 år sedan beviljade den dåvarande regeringen bearbetningskoncession till en gruva i Gállok/Kallak utanför Jokkmokk.

Beslutet överklagades av både Jåhkågasska tjiellde och Sirges sameby samt Naturskyddsföreningen och på tisdagen inleddes förhandlingarna i Högsta förvaltningsdomstolen i Stockholm inför en fullsatt domstolssal.

En som vittnade om vad beslutet av en ny gruva skulle innebära var, som han själv beskriver sig, en upprörd, arg och ledsen Rickard Länta, renskötare i Jåhkågaska sameby.

– Det känns ändå som att de lyssnar i alla fall, men det här är en ny upplevelse som jag helst hade varit utan, säger han till SVT Sapmi och säger att han hoppas på ett positivt utfall.

– Ska de köra över allt det här, då vet jag inte vart världen är på väg.

”Gått enligt plan”

Jåhkågasska tjielldes juridiska ombud Camilla Wikland var nöjd efter den första dagen i domstolen.

– Det känns väldigt bra, det har gått helt enligt plan där vi har pratat ganska mycket juridik som vi satt i ett sammanhang där vi menar att politiken och beslutsfattarna står alldeles för nära gruvnäringen. Vi har fått rättens uppmärksamhet på ett bra sätt, säger Wikland.

I morgon onsdag fortsätter domstolsförhandlingarna.

– Vi har kvar en väldigt viktig sak. Regeringen är egentligen överens med renskötarna om att man inte kommer att kunna fortsätta bedriva renskötsel här men så lägger man på några villkor som man tänker ska vara lösningen och det ska vi lyfta då, säger Wikland.

Dom förväntas meddelas inom en till några veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.